Cookies helpen ons bij het leveren van onze services en het verbeteren van deze website door aan te geven hoe u deze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze services of deze website te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. OK Meer informatie.

[Skip to main content]

Woordenlijst

A

Ben je ook wel eens de weg in kookland kwijt?

Je weet niet precies hoe je het beste een omelet kunt bakken, hoe je een lekkere aardappelpuree kan maken of wat ook alweer het verschil is tussen vlees bakken of braden en wat betekent "au-bain marie"? Kijk dan eens in ons kookalfabet en bij onze basis kooktechnieken. Hierin vind je alle kooktermen en basistechnieken duidelijk op een rij. Silvo helpt je graag een handje verder!

  • AANBRADEN
    • Het snel rondom dichtschroeien van vlees, aardappelen, groenten, vis, wild en gevogelte in boter, olie of bakproduct.
  • AANLENGEN
    • Het toevoegen van een hoeveelheid vloeistof (bouillon, melk, water) aan soepen, sauzen of gerechten die een te overheersende smaak (zoet, zuur, zout of scherp) hebben, om deze af te zwakken.
  • AFMAKEN
    • De laatste handeling voordat het gerecht op tafel komt; het controleren en zo nodig corrigeren van de smaak.
  • AFSCHUIMEN
    • Het met een schuimspaan verwijderen van het schuim dat tijdens het koken komt bovendrijven bij bijvoorbeeld peulvruchten en bouillon. Dit zijn eiwitten die aan het begin van het kookproces vrijkomen en als schuim naar boven drijven.
  • AU-BAIN-MARIE
    • Het verwarmen en bereiden van voedsel tot net onder het kookpunt in een schaal of een pan die geplaatst is in een warm of heet waterbad. Dit om schiften te voorkomen of om gerechten warm te houden.

[Go back to the top of the page]